Voetreflexmassage

Voetreflexmassage

 

Alle organen, rug en bv. voorhoofdholten hebben een reflexpunt op de voeten. Via deze punten kan je delen van het lichaam ondersteunen meer door te stromen en blokkades op te ruimen.
Voorbeeld: bij verstopping behandel je het dikke darmgebied, bij verkoudheid zijn de reflexzones van de hoofdholten gevoelig.

Het masseren van de voeten is een praktijk die ook bij de oude Egyptenaren bekend was. In een piramide uit 2300 v.Chr. is een afbeelding gevonden waar waarschijnlijk de vroegst bekende reflexologie sessie op wordt weergegeven. Reflexologie werd door dr. William Fitzgerald in 1913 opnieuw ontdekt.

Volgens de reflexologie stroomt in het menselijk lichaam, ook bij veel dieren overigens, energie door de zenuwbanen. Deze energiebanen zouden we op ongeveer 800 punten in ons lichaam kunnen beïnvloeden. Ook de acupunctuur gebruikt deze punten, maar werkt in tegenstelling tot reflexologie met naalden die op de reflexpunten in de huid worden gestoken. De makkelijkste plaatsen om te beïnvloeden zijn de handen en de voeten.

Volgens de reflexologie theorie is het lichaam in tien zones verdeeld, en deze zones worden in kaart gebracht op de voeten. Iedere voet heeft zo vijf (longitudinale) zones. Daarnaast wordt het lichaam ook verticaal op de voet geprojecteerd – het hoofd ligt bij de tenen, en de voeten bij de hiel bijvoorbeeld. Iedere zone heeft zo zijn eigen karakteristieken. Door vervolgens op bepaalde plaatsen druk uit te oefenen wordt er op een andere plaats in het lichaam een bepaald orgaan of en bepaalde klier gestimuleerd. Op de handen en voeten komen volgens de reflexologie alle punten samen die met de organen en klieren verbonden zijn.

Wanneer er nu op een bepaalde plaats in het lichaam pijn wordt ervaren, zou door op de corresponderende plek op de hand of de voet een wrijvende druk uit te oefenen, de pijn kunnen verminderen. Op die manier wordt de energiestroom naar de pijnlijke plek verbeterd, en het lichaam kan dan beter zelf de pijn verlichten en helen.

Comments are closed